De mayonaise pot en de twee koppen koffie

De mayonaise pot en de twee koppen koffie

De mayonaise pot en de twee koppen koffie

Geen reacties op De mayonaise pot en de twee koppen koffie

Wanneer het je even allemaal te veel wordt, wanneer 24 uur in een dag niet voldoende is, denk dan aan het verhaal van de mayonaise pot en de twee koppen koffie. 

Een professor stond voor zijn filosofieklas en had een aantal dingen voor zich liggen. Toen het college startte, tilde hij een een grote pot mayonaise op en vulde die met golfballen. Toen vroeg hij of de pot vol was en de klas kon dat bevestigen. Toen haalde de professor een doosje met kiezelstenen te voorschijn en gooide die leeg in de mayonaise pot. De kiezelstenen rolden in de ruimte tussen de golfballen. Toen vroeg de professor aan de studenten of de pot vol was. En de studenten konden het beamen. Daarna gooide de professor een beker met zand in de pot. En natuurlijk vulde het zand de lege ruimte op. Hij vroeg wederom of de pot nu vol was. En de studenten reageerden in koor met een “ja”. Daarna leegde hij de complete inhoud van twee kopjes koffie in de mayonaise pot die de lege plekken opvulde tussen het zand. En de studenten lachten.

Zo, zei de professor, toen het gelach verdween. “Ik wil graag dat je voorstelt dat deze pot met mayonaise jouw leven is. De golfballen zijn de belangrijke dingen zoals je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden en je passies. En als je alles zou verliezen en alleen deze belangrijke dingen zouden overblijven dan zou je nog steeds een betekenisvol leven hebben. De kiezels zijn de andere zaken die er toe doen, zoals je baan, je huis en je auto. Het zand is al het andere. De kleine dingen. Als je het zand het eerst in de mayonaise pot stopt dan is er geen ruimte voor de kiezelstenen of voor de golfballen. En datzelfde geldt ook voor het leven. Als je al je tijd en energie besteedt aan onbelangrijke dingen dan zul je nooit ruimte hebben voor de zaken die belangrijk zijn voor jou.

Besteed aandacht aan de dingen die van wezenlijk belang zijn voor jouw geluk. Speel met je kinderen en neem de tijd voor een paar uurtjes sport per week. Je kunt je huis altijd later nog schoon maken en het vuil morgen buitenzetten. Richt je aandacht op de golfballen, want dit zijn de zaken die er echt toe doen. Stel je prioriteiten al het andere is slechts zand. Een van de studenten stak zijn hand in de lucht en vroeg wat de koffie symboliseerde. De professor glimlachte. “ik ben blij dat je dat vraagt” Het is slechts om aan te geven dat ongeacht hoe vol je leven schijnbaar is, er altijd plaats is voor een paar kopjes koffie met een vriend.

 

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top