Me myself and I

Me myself and I

1 reactie op Me myself and I

Is het je wel eens overkomen dat je een heel levendige droom hebt, een werkelijkheid in je slaap waaraan je niet kunt ontsnappen, totdat er een stem is die zegt “dit is niet echt, laten we deze nachtmerrie stoppen en iets fijns gaan dromen? Op dat moment weet je als dromer dat je droomt, je stapt uit de identificatie met de beelden van je droom en je volgt de raad op van een hoger bewustzijn. En dat voelt heel vertrouwd en goed. Dit contact met het hoger bewustzijn, jouw slimme raadgever, kan je ook in ontwaakte toestand aangaan. En hoe meer je dat doet, des te minder, vervelende gedachten waardoor je soms overheerst wordt, terugkeren.

De uitspraak van de 17e eeuwse filosoof Rene Descartes “ik denk dus ik besta” is tot op de dag van vandaag enorm bepalend geweest voor onze denkwijze. Recentelijk is deze uitspraak ontkracht door Jean-Paul Sartre die zich realiseerde dat een mens veel meer is dan zijn denken alleen. Als er niet meer was dan je gedachten, zou je niet eens weten dat je denkt. Je zou dan als een dromer zijn die niet het bewustzijn heeft dat hij droomt. En daarmee toonde hij aan dat er sprake was van een hoger bewustzijn dat meer is dan gedachten.

Toch identificeren we ons in de meeste gevallen met onze gedachten die vormen aannemen van meningen, herinneringen, klachten en emoties. Die jou lijken maar niet meer zijn dan concepten van jezelf. En deze misplaatste identificatie leidt tot onnodig lijden.

Een eenvoudige manier om de stroom van terugkerende gedachten te verminderen start met de gedachten op te merken, op het moment dat je klaagt. En realiseer je dan dat jij niet die gedachte bent maar dat jij degene bent die zich bewust is van de gedachte dat er een klacht is. Misschien zie je het geconditioneerde denkpatroon, het ego dat als een schreeuwend klein kind op de voorgrond wil treden en liefdevol door de ouder terecht moet worden gewezen. Door jou. Probeer het eens uit en ervaar hoe de gedachten veel meer naar de achtergrond verdwijnen en een rust weerkeert.

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

1 Comment

  1. Giel Raasden  - 6 oktober 2011 - 12:50
    /

    Bedankt, dit heeft me echt aan het denken gezet!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top