Laterale puzzels

Laterale puzzels

Laterale puzzels

Geen reacties op Laterale puzzels

Je wil het creatieve deel van een groep aanspreken? Denk dan eens aan laterale puzzels. Laterale puzzels zijn vragen die alleen op te lossen zijn door niet logisch te denken. Het gaat dan niet om puzzels zoals “het heeft vier wielen en het rijdt” of “het geeft melk en het loeit”. Maar meer om rare situaties die alleen op te lossen zijn door vaste ideeen lost te laten.

Hoe gaat het in z’n werk?

Schets een bepaalde situatie en vraag aanwezigen de oorzaken van de situatie te raden. Het aardige van dit soort raadsels is dat er geen  juist antwoord te vinden is en dat het niet van IQ afhangt.

Waarvoor kun je het inzetten?

Je kunt het inzetten om het ijs te breken en wat humor in te brengen.

Bijvoorbeeld

  1. Een man duwt zijn auto naar een hotel. Als hij daar aankomt, beseft hij dat hij failliet is. Hoe is dit mogelijk? Mogelijk antwoord: de man speelde monopoly.
  2. Een man komt een gebouw binnen en vraagt iets te drinken. Na een korte aarzeling wordt er een pistool op hem gericht. De man schrikt, maar bedankt de andere persoon en verlaat tevreden het gebouw. Wat is er gebeurd? Mogelijk antwoord: de man loopt een bar naar binnen en hij vraagt een glaasje water omdat hij zeer hardnekkig de hik heeft. De man achter de bar besluit dat hij een betere oplossing heeft, hij pakt een pistool onder de bar vandaan en richt deze op de man die de hik heeft. Door de schrik is deze onmiddellijk van de hik verlost, waarna hij de man achter de bar bedankt en de bar verlaat.
  3. Op welke plaats op aarde waait de wind altijd uit het noorden? Mogelijk antwoord: op de Zuidpool waait de wind altijd uit het noorden.
  4. Een rij van vier cijfers is in waarde zelf meer dan zevenduizendnegenhonderdenelf. Maar halveer ze en, raar maar waar,de som is plotseling nul, zowaar. Welke vier cijfers zoek ik? Mogelijk antwoord is : de vier cijfers zijn 8888, die als ze horizontaal worden doorgesneden in een rij nullen, ofwel niets veranderen.)
  5. Tim en Johanna liggen dood op de vloer van de slaapkamer. Het raam staat open en op de vloer ligt een bal, een plas water en gebroken glas. Wat is er gebeurd ? Mogelijk antwoord: Tim en Johanna zijn twee goudvissen die in een kom op de vensterbank rondzwommen. Toen echter een bal door het raam naar binnen kwam, viel de kom op de grond waarna de vissen overleden op de slaapkamervloer.
  6. Wat komt er één keer voor in juni, één keer in juli en drie maal in augustus ? Mogelijk antwoord: de letter u.

Kenmerken

  • Duur: 5 minuten
  • Deelnemers: 1- veel
  • Benodigd materiaal: –

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

Tags:

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top