Lichamelijke reacties op emoties niet cultuurgebonden

Lichamelijke reacties op emoties niet cultuurgebonden

Lichamelijke reacties op emoties niet cultuurgebonden

Reacties uitgeschakeld voor Lichamelijke reacties op emoties niet cultuurgebonden

Lichamelijke reacties op emoties niet cultuurgebonden’. De lichamelijke reacties die mensen vertonen bij verschillende emoties zijn niet cultuurgebonden, maar universeel. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Woede is vooral voelbaar in het hoofd, de handen en de borstkas, ongeacht de taal of cultuur van mensen. Walging manifesteert zich met name in de onderbuik en trots in het hele bovenlichaam. De sensatie van liefde verspreidt zich door het hele lichaam, behalve de ledematen. Dat melden Finse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Verhalen

Bij hun onderzoek stelden de wetenschappers een soort lichaamsatlas van emoties samen. Ze confronteerden proefpersonen met woorden, verhalen en videoclips om verschillende gevoelens bij hen op te roepen, zoals woede, walging en liefde. Vervolgens moesten de deelnemers op een poster van het menselijk lichaam aanwijzen waar ze deze emoties voelden in hun lijf. “Het meest verrassende was de consistentie van de beoordelingen bij verschillende individuen uit verschillende taalgroepen en culturen”, verklaart hoofdonderzoekster Lauri Nummenmaa op nieuwssite Physorg.com.

Verdriet

Volgens de Finse wetenschappers is onderzoek naar de connectie tussen de menselijke hersenen en het menselijk lichaam erg belangrijk. “Door lichaamsveranderingen in kaart te brengen die worden geassocieerd met emoties, kunnen we beter begrijpen hoe lichaamsfuncties worden beïnvloed door bijvoorbeeld walging en verdriet”, aldus Nummenmaa. De resultaten van het onderzoek zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt bij de behandeling en beoordeling van de lichamelijke klachten die vaak gepaard gaan met depressies. Er is echter ook kritiek op de studie, omdat alle gegevens zijn verzameld op basis van zelfrapportage. Sommige wetenschappers geloven dat mensen niet goed in staat zijn om objectief te bepalen welke emoties ze voelen.

 

Bron: Nu.nl

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

Back to Top