Sociale beslisssingen

Sociale beslisssingen

Sociale beslisssingen

Reacties uitgeschakeld voor Sociale beslisssingen

Hersengebied voor sociale beslissingen ontdekt

AMSTERDAM – Onze hersenen hebben een speciaal deel dat zich bezighoudt met het nemen van sociale beslissingen.

Het wordt geactiveerd als we ervoor kiezen om een tegenstander te misleiden, schrijven Amerikaanse onderzoekers van Duke University vandaag in Science. Ze lieten 18 vrijwilligers poker spelen tegen zowel een computer als tegen menselijke tegenstanders die ze voor het experiment een hand hadden gegeven. Ondertussen scanden ze 55 gebiedjes in hun hersenen met een MRI scanner. Soms kregen de vrijwilligers een slechte kaart. De vraag was of ze daarna gingen bluffen dat ze een goede kaart hadden om het spel te winnen.

 Bluffen

De onderzoekers konden voorspellen of iemand ging bluffen. Dat zagen ze aan één specifiek gebied in de hersenen actief werd: het gebied waar de slaapkwab en de wandkwab samenkomen. Het werd alleen actief als ze een menselijke tegenstander hadden. Hoe beter die persoon was in poker, hoe actiever het gebied. De onderzoekers konden dus niet voorspellen of iemand ging bluffen als hij tegen een computer speelde.

Volgens de onderzoekers zijn er fundamentele verschillen tussen beslissingen die mensen nemen in sociale en in niet-sociale situaties.

Bron: Nu.nl

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

Back to Top