Stappenplan voor ankeren

Stappenplan voor ankeren

Stappenplan voor ankeren

Reacties uitgeschakeld voor Stappenplan voor ankeren

Stappenplan om nieuwe ankers te installeren

1. Kies de gewenste staat

Kies de specifieke ‘staat’ die je zou willen ankeren en zou willen reproduceren. Maak vervolgens een keuze welk specifiek anker je wilt gebruiken. Dit kan van alles zijn, het enige wat belangrijk is dat het redelijk uniek moet zijn. Voorbeelden kunnen zijn duim en ringvinger bij elkaar brengen, in je linker oorlel knijpen, met je vuisten tegen elkaar aan botsen.. van allesdus.

2. Stap in die staat

Denk, fantaseer, herinner of doe alsof je je een bepaalde fysieke / emotionele staat herinnert. Het is het makkelijkst als je kunt terughalen welke gebeurtenis je aan het beleven was toen je je op die gewenste specifieke manier voelde.Doe je best om de meest intensieve ervaring te vinden. Als je bijvoorbeeld motivatie zoekt, denk dan aan de laatste keer dat je echt extreem gemotiveerd was om iets te doen. Zo gemotiveerd, dat je het gewoon moest doen!

3. Calibratie

Vind het calibratie punt, het hoogste punt van die sensatie, van dat gevoel. Het hoogste punt is dat punt waar je het gevoel maximaal ervaart en dat daarna alleen maar minder wordt. Het calibratie punt is dat punt waar je die specifieke staat door je hele lichaam voelt, volledig bewust.Je ademhaling kan op dit moment wat dieper worden of je ogen kunnen een bepaalde kant op kijken. Soms verandert je houding ook, corresponderend met de staat die je oproept. Dat is hetcalibratie punt, het moment in de tijd dat je wilt vasthouden en op verzoek wilt kunnen oproepen; ankeren.

4. Ankeren

Denk opnieuw aan die staat, stap er als het ware in op het calibratie punt en voel de gewenste staat door je hele lijf en gebruik daarvoor zoveel mogelijk zintuigen. Op het hoogste calibratie punt ga je je anker ankeren! Spreek het uit, pak vast, druk erop, creëer het!!Wat je anker ook is (een aanraking, een geluid een woord), stimuleer het op het calibratie punt. Voeg er extra dimensie aan toe door het op een bepaalde manier uit te spreken, een specifieke manier je vingers bij elkaar te brengen, oftewel voeg zoveel mogelijk extra details toe!

5. Break State

Stop. Beweeg je lichaam, draai je hoofd om. Wat is je geboortedatum ook al weer? Mooi, nu verder met het echte werk:Voer stap 4 opnieuw uit. Doe het deze keer sneller. Denk aan die staat en die herinnering die je er in brengt zodat je opnieuw kunt ankeren. Stimuleer het anker zo veel mogelijk. Stop de staat, stop het ankeren en focus je aandacht op iets compleets anders (de kleur van je sokken bijvoorbeeld), en doe stap 4 opnieuw alleen deze keer nog weer wat sneller.

6. Herhalen

Herhaal dit proces ongeveer 10 keer! Waarom? Je wilt zeker zijn dat je brein je anker zo goed mogelijk onthoud. Als je stap 5 zo vlot doet als je zou moeten duurt de oefening niet langer dan 5 minuten. Dus in 5 minuten kun je ervoor zorgen dat je de gewenste staat op elk moment de rest van je leven beschikbaar hebt. Stel je eens voor…

7. Anker testen

We zijn nog niet helemaal klaar. We moeten het anker nog testen.Ga even staan, kijk naar buiten en tel de wolken, oftewel ga iets volledig anders doen. Nu, activeer je anker. Als je nu de gewenste staat voelt dan heb je de oefening goed gedaan. Mocht dat niet zo zijn herhaal deze oefening vanaf stap 1 met nog meer inleving.

 

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

Back to Top