‘Multitaskers’ juist slecht in multitasken

‘Multitaskers’ juist slecht in multitasken

‘Multitaskers’ juist slecht in multitasken

Reacties uitgeschakeld voor ‘Multitaskers’ juist slecht in multitasken

AMSTERDAM – Mensen die denken heel goed te kunnen multitasken, zijn er juist slechter in dan anderen. Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse University of Utah woensdagavond in het online tijdschrift Plos One. Uit het onderzoek onder 310 studenten bleek juist dat de mensen die het best presteerden op de verschillende tests, bij de groep hoorden waarbij de kans het laagst was dat ze meerdere taken tegelijk zouden doen, ofwel de mensen die zich goed op één taak kunnen concentreren.

De groep van de frequente multitaskers lijkt daarentegen impulsiever en op zoek naar sensatie. Ook overschatten ze hun eigen kunnen wat multitasken betreft. Ze doen blijkbaar graag verschillende dingen tegelijk omdat ze minder goed zijn in het blokkeren van andere factoren tijdens het uitvoeren van een taak.

Multitask-vermogen

Om dit uit te vinden, voerden de psychologen verschillende tests uit onder de studenten. Daarbij moesten de studenten veel verschillende tests doen en vragenlijsten invullen om hun eigenlijke multitask-vermogen te meten en hun veronderstelde multitask-vermogen te weten te komen. Daarnaast keken de onderzoekers naar het voeren van een telefoongesprek tijdens het rijden, naar het gebruik van vele verschillende elektronische media en persoonlijke eigenschappen, zoals sensatiebelustheid.

Bellen

Ondanks dat multitasken meer voor lijkt te komen bij impulsievere mensen, vonden de onderzoekers wel een uitzondering: bellen tijdens het rijden. Ook de niet-multitaskers bellen tijdens het rijden, wat erop lijkt te wijzen dat bellen en rijden tegelijk een bewuste keuze is. De onderzoekers geven in hun conclusie aan dat rijden en bellen tegelijk toch echt link is omdat eigenlijk niemand dat goed kan. Multitasken is de afgelopen jaren ‘hot’. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de hoeveelheid informatie die de hele dag op ons afgevuurd wordt. Daarnaast lijkt het tegenwoordig heel belangrijk dat men aangeeft goed te kunnen multitasken.

Bron: Nu.nl

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

Tags:

Back to Top