Wow! Is dat flow?

Wow! Is dat flow?

Wow! Is dat flow?

Geen reacties op Wow! Is dat flow?

Wanneer je een gevoel hebt dat alles helemaal vanzelf gaat en je helemaal opgaat in wat je doet dan ben je in flow. Er lijkt alleen maar hier en nu te zijn. Je doet “het” zonder na te denken.

Mihaly Csikszentmihalyi, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Chicago deed uitgebreid onderzoek naar deze staat van zijn.

Wat is het?

Hij ontdekte dat flow ontstaat als we dingen doen die we net kunnen en waar we al onze aandacht voor nodig hebben om ze te verrichten. Dat is waarom kinderen ook zo vaak in flow zijn; ze gaan helemaal op in wat ze doen. Als je leert lopen, fietsen, schaatsen bereik je de staat van flow. Maar zodra het kunstje onder de knie is houdt je hersencapaciteit over om na te denken over straks en toen en ben je niet meer in flow. Als we opnieuw in flow willen raken, zullen we iets moeten doen wat net zo uitdagend is voor ons als lopen voor een kind. Daarom zijn mensen die extreme sporten doen zoals bergklimmen en duiken veelal in flow. Maar ook gewone handelingen kunnen ons in flow brengen als we ze met uitdaging en ambitie verrichten. De vraag is alleen hoe? Kunnen we in flow zijn als we afwassen of onze tanden poetsen?

Waarom we niet in flow zijn

Hoe heerlijk het gevoel ook is als je helemaal opgaat in wat je doet, het is onmogelijk het planmatig te bereiken. En als je het bereikt is het nog moeilijker om het vast te houden. Het is hetzelfde met geluk; op het moment dat het er niet meer is, ben je er meer van bewust dan op het moment dat het er wel is.

1. De belangrijkste reden waarom we niet in flow zijn komt omdat we “aan wat we doen” conclusies verbinden over wie we zijn. Als we in flow zijn gaat alle aandacht naar “wat we doen”. Echter zodra de aandacht te veel richt op onszelf raken we uit flow.

2. De tweede reden waarom we niet doen wat we zouden moeten doen is luiheid. Nu is daar niets mis mee tenzij het niet goed aanvoelt en meestal is dat zo. Anthony Robbins zegt daarover; “ mensen zijn niet lui, ze stellen zichzelf gewoon te lage doelen. Als je geen uitdagingen stelt, waarom zou je dan in beweging komen?

3. De derde reden heeft te maken met de neiging tot perfectie. Wie zichzelf te hoge doelen stelt, zal zichzel al snel onmachtig voelen. Zoals onderpresteren niet werkt, zo werkt overpresteren ook niet.

Hoe kom je in flow?

1. Zorg voor een gezonde stress die je in beweging houdt. Timothy Ferris, schrijver van The four hour workweek, geeft in zijn boek de praktische tip om “de staat van zijn” bij alles te bereiken. Hij zegt dat we bij alles hoge doelen moeten stellen op korte termijn. Alsof je een wedstrijd speelt met jezelf. Dus als je een voorstel moet schrijven voor een bijeenkomst en je hebt een dagdeel de tijd, doe het dan in een uur. Het gevolg is dat je niet alleen harder gaat werken maar je gaat ook veel efficienter werken.

2. Ontwikkel je doorzettingsvermogen want dit scheidt het kaf van het koren. Velen denken dat Mozart op zijn vierde al een briljante componist was, maar in feite was dat helemaal niet zo. Zijn vroege werken waren aldus Michael Howe, auteur van Genius Explained, zelfs niet opvallend. Het vroegste werk wat wij nu als meesterwerk beschouwen is nr. 9. KV 271 en dat was gecomponeerd toen hij 21 was. Tegen die tijd was Mozart al tien jaar bezig met componeren van concerten. Datzelfde geldt ook voor mensen zoals Garri Kasparov, Bill Gates of  Steve Jobs. Men spreekt ook wel van de tienduizend-uurregel. Hoe getalenteerd je ook bent, als je niet doorzet zul je niet bereiken wat je wilt. Dus stel jezelf hoge doelen. Richt al je aandacht op je taken en geef niet op.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, opmerkingen of een leuke tip? Plaats dan een ‘reactie’ of stuur een email naar vliegendeolifant@gmail.com. Vergeet niet op de “vind ik leuk” knop te klikken als je dit artikel leuk vindt. Ik wens je heel veel plezier met deze tips.- René Pieneman

 

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top