Laatste chocolaatje is lekkerst

Laatste chocolaatje is lekkerst

Laatste chocolaatje is lekkerst

Geen reacties op Laatste chocolaatje is lekkerst

BAARN – Uit onderzoek van de University of Michigan blijkt dat het laatste van iets altijd positiever wordt beoordeeld. Of het nu om een chocolaatje of kus gaat.

We ervaren het laatste van iets vaak intenser, met veel plezier en genegenheid. En het gaat hierbij niet alleen om mooie momenten en warme herinneringen, ook in het dagelijkse leven werkt het door.

Het hoeft niet eens echt de laatste te zijn: “Als je iemand vertelt dat ze het laatste krijgen van iets, vinden ze het automatisch leuker of lekkerder”, vertelt onderzoeker Ed O’Brien

Laatste chocolaatje

Tijdens het onderzoek testten 52 studenten verschillende chocolaatjes op smaak. De deelnemers kregen melk-, puur-, crème-, karamel- en hazelnootchocolade die ze na afloop moesten beoordelen met een cijfer tussen de 1 en 10.

Tijdens het uitdelen van de chocolaatjes zei de onderzoeksleider steeds ‘hier is er nog een’. Bij de helft van de groep werd bij het vijfde chocolaatje gezegd ‘dit is de laatste’.

Het ‘laatste’ chocolaatje werd door 64 procent van de deelnemers als lekkerste bestempeld, onafhankelijk van de smaak. Bij de groep die alleen ‘hier is er nog een’ te horen kreeg, vond 22 procent het laatste chocolaatje het lekkerst.

 Motivatie

De onderzoekers hebben verschillende verklaringen voor dit fenomeen. “Het heeft iets met de motivatie te maken”, aldus O’Brien. “Omdat je weet dat het de laatste is, besluit je om er extra van te genieten nu het nog kan.”

Een andere mogelijke verklaring heeft te maken met het feit dat veel ervaringen  een ‘happy ending’ hebben. “Mensen verwachten dat iets goed afloopt, dat kan hun beoordelingsvermogen beïnvloeden.”

Bron: Nu.nl

About the author:

Vliegendeolifant is in 2010 opgericht door René Pieneman (1972). Na zijn studie Bedrijfskunde had hij diverse functies in de gezondheidszorg en de zakelijke dienstverlening. Tien jaar volgde hij meditatieretraites, reisde hij twee jaar in Zuidoost Azië en sinds vijf jaar volgt hij coachingsopleidingen waardoor hij bijzondere interesse in de mogelijkheden van de mens ontwikkelde.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top